Recepty z jarní zeleniny

Jaro je velmi příjemné roční období a součástí historických tradic byly a jsou různé oslavy na počest jara a jeho radostného vítání. Příroda se probouzí a říká se, že jaro je období lásky. A láska? Ta je zase úzce spojena s jídlem. Nejenom že “láska prochází žaludkem” a po chutném jídle se každý cítí pozitivně naladěn, ale některé produkty působí jako afrodisiaka.

Recepty z čerstvé zeleniny | Foto: Shutterstock
Recepty z čerstvé zeleniny | Foto: Shutterstock

Lidé odkládají více vrstev oblečení a vzhledem k počasí odhalují své postavy. Naskýtá se dost důvodů k zamyšlení nad úpravou jídelníčku tak, aby lidskému tělu prospíval a člověk vypadal a také se cítil skvěle.



Jarní zelenina

Zhruba od poloviny dubna je možné sehnat čerstvou jarní zeleninu, která je plná vitamínů a lidskému organismu prospěšných látek. Hlavní sezóna zeleniny však je až od června. A které druhy čerstvé zeleniny mohou obohatit naši kuchyni již na jaře? Jsou to většinou ředkvičky, kedlubny, špenát, listový salát, chřest, jarní cibulka, květák. V červnu také není problémem zakoupit brambory, mrkev, hrášek. Solidní výběr domácích zeleninových produktů mají zákazníci často na farmářských trzích.

Bylinky

V souvislosti s jarní zeleninou nelze opomenout bylinky. I ten, kdo nemá vlastní zahrádku, může na svém balkoně či na okně vypěstovat jarní pažitku, kopr, petrželku a další bylinky podle chuti. Při procházce přírodou je možné různé druhy bylinek sbírat a doma je hned použít při přípravě chutného pokrmu, nebo je usušit a konzumovat v zimě. Příkladem snadno dostupné byliny v přírodě je třeba kopřiva, pampeliška nebo květy černého bezu. Květy černého bezu jsou nejen významným obohacením naší kuchyně, ale také účinnou léčivkou. Již naši předkové říkali: “Před heřmánkem smekni, před černým bezem klekni.” Uvedené rostlinky pozná každý a například špenát z jarních kopřiv může být zdravým obohacením jídelníčku. Z obou uvedených lze připravit také odvar a nápoj.



Snadno a rychle

Ideální podmínky pro uskladnění zeleniny jsou v chladničce a je vhodné konzumovat ji čerstvou, tzn. neuskladňovat ji zbytečně dlouho. Zeleninu lze upravovat mnoha způsoby a její použití v kuchyni je velmi pestré. U většiny druhů je vhodná konzumace v syrovém stavu, ale zeleninu lze také povařit, dusit, zapékat, smažit i grilovat. Protože jarní zelenina je mladá, není nutná žádná dlouhá a složitá tepelná úprava. Skvělou a zdravou večeří může být pečivo namazané máslem nebo sýrem, posypané petrželkou a obložené třeba ředkvičkami. Jarní lehká zeleninová jídla zvládne připravit třeba i kuchařský antitalent.

Recepty

Je mnoho různých receptů na úpravu zeleniny a pokrmů z ní. Ze zeleniny lze vytvořit předkrm, polévku, hlavní jídlo, salát i chutnou svačinu. Na příklad výborná polévka je ze špenátu. Stačí ho lehce podusit, přidat vývar a smetanu, rozmixovat a okořenit. Zelenina je vhodná téměř ke všem přílohám a ve formě oblohy k mnoha jídlům. Protože s příchodem teplého počasí začíná grilovací sezóna, ke každému grilování lze využít nakrájenou zeleninu nebo chutný a rychlý salát. Pažitku, petrželku, kopr i ředkvičky lze použít třeba do dresingu, stačí zeleninu nadrobno pokrájet, zamíchat do jogurtu nebo zakysané smetany, okořenit a pochutnávat si. Skvělá pomazánka může vzniknout smícháním tvarohu, trochou bílého jogurtu, koření podle chuti a nakrájené cibulky a pažitky. Do jakékoliv pomazánky lze přidat podle chuti česnek.

Co se týká třeba kopru, pokud někomu nechutná koprová omáčka, lze ho také úspěšně použít do pomazánek a dresingů. Stačí třeba jen vmíchat natrhaný kopr do pomazánkového másla, přidat citrónový pepř a bleskový druh delikátní pomazánky je připraven. Fantazii se meze nekladou, důležité je nebát se experimentovat a hlavně jarní zeleninu v kuchyni využívat. Méně nápaditý kuchař či kuchařka určitě mají dostatek možností k inspiraci, protože kromě kuchařek a internetu jsou v poslední době velmi módní různé televizní pořady, jejichž obsahem je příprava pokrmů. Některé z pořadů jsou přímo zaměřené na zeleninu a bylinné recepty.



Zelenina na váš stůl

O prospěšnosti a výhodách zeleniny pro lidské zdraví asi nikdo nepochybuje. Jarní zelenina dodává organismu vitamíny a minerální prvky, které mohou pomoci regulovat průběh mnoha zdravotních potíží. Význam zeleninového jídelníčku pro jarní povzbuzení a detoxikaci organismu je mnoho let ověřený a průzkumy ukazují, že si tuto skutečnost lidé dostatečně uvědomují. Kdo má možnost, může zkoušet vypěstovat jednoduché druhy zeleniny sám a takové produkty chutnají ještě víc, než když si je člověk přinese ze supermarketu.