Nejlepší zdroje vitamínů

Správná a vyvážená výživa je u batolat důležitá jak pro fyzický, tak pro psychický vývoj dítěte. Důležitá u výživy není jen kvantita, ale také kvalita, tedy obsah vitamínů a dalších potřebných látek. V batolecím období přechází dítě z kojeneckého stylu stravování na způsob stravování dospělých. V tomto období u dítěte narůstá potřeba bílkovin pro tvorbu svalstva, dále by strava měla obsahovat dostatečné množství vitamínů (především C, D, B, A), vápníku, jódu, železa, fluoru a zinku.

Ovoce a zelenina vitamíny ty jsou prima | Foto: Shutterstock
Ovoce a zelenina vitamíny ty jsou prima | Foto: Shutterstock

Nedostatek vitamínů u batolat může způsobit vývojové opoždění, poruchy růstu či spánku. Do dvou let by stále mělo být mateřské mléko (popř. umělé mléko) součástí stravy dítěte a tvořit základ jeho stravy (zhruba třicet procent). Mateřské mléko navíc obsahuje poměrně velké množství vitamínu C, který je klíčový pro správný vývoj a imunitu batolete. Od dvou let se pak pro dítě stávají důležitější obiloviny, které jsou zdrojem energie, ale také vitamínů.



Ovoce a zelenina

Hlavním zdrojem vitamínů a minerálních prvků je však ovoce a zelenina, které by měly tvořit velkou část stravy u batolat, a to asi třicet sedm procent. Ze začátku se doporučuje dělat dětem zeleninové pyré, vhodné jsou k tomu například mrkev, brambory, špenát nebo cuketa. Nové druhy zeleniny podáváme dítěti s odstupem několika dní, abychom vyloučili případnou nesnášenlivost. V další fázi se zelenina doporučuje konzumovat vařená nebo dušená, později i v syrovém stavu.

Zeleninu je také dobré dítěti dávat jakou součást polévky. Zeleninové polévky a polévky z luštěnin jsou pro batolata velice výživné, obsahují množství vitamínů a navíc jsou chutné. Důležitá je především zelenina listová pro svůj vysoký obsah vitamínu C a zelenina obsahující beta karoten (mrkev, rajče, paprika). Zdrojem vitamínů mohou být také džusy, těch se však doporučuje podávat maximálně 150 – 250 ml denně, a to pro jejich vysoký obsah cukru. Z ovoce se dětem často dává banán, jenž je zdrojem vitamínů B6, B1, B2 a C. Oblíbené jsou také ovocné výživy (přesnídávky), které dětem velice chutnají i v pozdějším věku. Ty si navíc mnohé maminky dělají sami doma, nejčastěji z jablek, hrušek, meruněk, broskví či nektarinek.

 Vitamín D

Vitamín D je důležitý pro tvorbu kostí a fungování svalů, vliv má dále na tvorbu nových buněk, imunitní a nervový systém. Pro batolata je tedy jeho příjem naprosto nezbytný zejména kvůli správnému vývoji a růstu. Přirozeným zdrojem vitamínu D jsou sluneční paprsky, proto není dobré batolata před sluncem neustále schovávat, ale naopak je někdy slunci účelně vystavit. Během zimních měsíců se mnohé maminky uchylují k používání lékárenských přípravků, které dítěti vitamín D doplňují. Vitamín D se vyskytuje také v určitých potravinách. Jsou jimi především ryby (tuňák, losos, sardinky), některé mléčné výrobky, margaríny, vajíčka a hovězí maso. V období přechodu z kojenecké stravy na stravu pro batolata je příjem vitamínu D obzvláště nízký. Všeobecně se však doktoři shodují, že je vhodné podávat dítěti vitamín D formou kapek i během celého dospívání.

Ostatní vitamíny

Jak už bylo řečeno, vitamíny jsou nejvíce obsaženy v zelenině a ovoci. Pojďme se však zaměřit na jednotlivé vitamíny a potraviny, které jsou vhodné pro batolata. Vitamín C je důležitý pro správnou funkci všech buněk v těle a pro obranyschopnost organismu. Vhodnými potravinami s vitamínem C jsou pro děti rajčata, papriky, brokolice, květák či špenát, z ovoce potom jahody, hroznové víno, jablka a hrušky. Doporučená denní dávka vitamínu C pro batolata je 50 mg. Vitamínu B je hned několik druhů. Nejčastěji se vyskytují v bílém mase, rybách, luštěninách a různých druzích semínek. Do této kategorie patří také velice důležitá kyselina listová, která se ukrývá v mléce, listové zelenině a obilovinách.

Pro batolata se tedy hodí zejména mléčné výrobky a listová zelenina. Beta karoten je obsažen nejen v mrkvi, ale i v ostatní červeném, žlutém a oranžovém ovoci a zelenině. Pro děti jsou pak nejlepší paprika, rajče, mrkev, broskve, meruňky a jahody. Nesmíme také zapomínat na luštěniny. Pro batolata jsou luštěniny nejvhodnější v podobě polévek, oblíbená je především čočková a hrachová. Vitamín E se nachází i v pro děti vhodném špenátu a růžičkové kapustě. Vitamín A dostávají batolata nejčastěji prostřednictvím mrkve, žluté zeleniny, mléka a mléčných výrobků. Zdrojem vitamínů mohou být také nejrůznější doplňkové vitamíny a multivitamíny z lékárny. Většina doktorů však dává před těmito přípravky přednost přirozeným zdrojům vitamínů, tedy nejčastěji zelenině, ovoci a mléčným výrobkům.



Top vitamínové potraviny pro batolata:

Jogurty, plnotučné mléko, zeleninové pyré, ovocné pyré (přesnídávky), zeleninové a luštěninové polévky, špenát s brambory a masem (rozmixované či namačkané), dušená mrkev, ovesná nebo jáhlová kaše s ovocem.