Když dítě trápí laktózová intolerance

Mléko, ať už mateřské či umělé, je pro batolata základem stravy. Pokud dítě trpí laktózovou intolerancí, mohou tak nastat nepříjemné komplikace. Mnoho maminek si však plete laktózovou intoleranci s alergií na mléko. Není to ale jedno a to samé. Co je tedy laktózová intolerance a jak se s ní vypořádat?

Alergie na mléko | Foto: Shutterstock
Alergie na mléko | Foto: Shutterstock

Enzymatická porucha

Laktózová intolerance je neschopnost organismu jedince trávit a zpracovávat laktózu, tedy mléčný cukr. Může být částečná nebo úplná. Tento problém je zapříčiněn nedostatkem enzymu laktázy, který je pro štěpení laktózy nezbytný. Pokud se laktóza v organismu nerozštěpí a nevstřebá, hromadí se v částech zažívacího ústrojí, kde díky bakteriím začne kvasit. Tím způsobuje bolesti břicha, křeče v břiše, kručení v břiše, průjem a další zažívací potíže. Všechny příznaky laktózové intolerance jsou pro dítě i maminku velmi nepříjemné a odrážejí se i na psychickém rozpoložení a celkovém prospívání dítěte. Podle průzkumů je tato porucha častá a trpí jí každý šestý člověk. Častěji se však začíná projevovat až ve starším věku, u malých dětí je poměrně vzácná.



Na rozdíl od alergie na mléko je laktózová intolerance enzymatickou poruchou, u alergie na kravské mléko si organismu proti bílkovině v mléku vytváří speciální protilátky. Jak tedy na laktózovou intoleranci reagovat? Nejlepším způsobem je nasadit postiženému bezlaktózovou dietu, tedy vynechat z jídelníčku všechny potraviny, které obsahují laktózu – mléko, sýry a všechny ostatní mléčné produkty. Má-li dítě tuto poruchu geneticky vrozenou, nemůžeme ji nijak ovlivnit ani korigovat. Často se ale stává, že během dospívání zmizí. Laktózová intolerance u kojenců však může být také pouhým následkem poškození sliznic střeva jinými vlivy (např. rotaviry), v tom případě je nedostatek enzymu pouze dočasný. Po zklidnění střev bude moci dítě normálně konzumovat mléko.

Dietní opatření

Podezření na laktózovou intoleranci prověří lékař vodíkovým dechovým testem, který odhalí zvýšené množství vodíku ve střevech způsobené nedostatečným štěpením laktózy. U malých dětí také bývá často kontrolováno pH stolice, jehož kyselost znamená laktózovou intoleranci. V dnešní době existují pro malé děti stižené laktózovou intolerancí speciální umělá mléka se sníženým obsahem laktózy. Záleží především na tom, jak silnou poruchou dítě trpí, a zda snese alespoň malinkou dávku laktózy v mléce.

Většinou mají postižení v tenkém střevu zbytky aktivitní laktázy a snesou tak určité potraviny s malým obsahem laktózy. Těmi jsou například tvrdý či zrající sýr a speciální mléka. U dětí bývají tolerovány i kukuřičné lupínky s mlékem nebo kakao. V malém množství neublíží dítěti ani smetana či šlehačka. Je velice nutné pozorovat složení všech potravin, které postižené dítě jí, laktóza je například obsažena i ve zmrzlině, másle, některých nápojích či lécích. Na trhu jsou v současnosti kromě speciálního mléka k dostání také speciální bezlaktózové mléčné výrobky, což může maminkám usnadnit spoustu práce. Zeptejte se na ně svého doktora či lékárníka. Existují také tablety s obsahem laktázy, které ji doplňují do těla. Opět je však lepší poradit se o nich se svým lékařem.



Potraviny s vysokým množstvím laktózy:

  • mléko (plnotučné, polotučné, odstředěné, kyselé, acidofilní, sušené)
  • jogurt
  • tvaroh
  • smetana
  • sýr
  • máslo
  • kefír
  • syrovátka
  • mléčný zákys
  • podmáslí
  • pudink
  • pomazánkové máslo
  • žinčica

Potraviny, které může jedinec tolerovat:

  • šlehačka
  • máslo
  • jogurty bez přidaného sušeného mléka
  • tvrdé sýry s delší dobou zrání (ementál, parmezán, čedar aj.)
  • zakysaná smetana
  • kefír

Každý organismu je jiný, a proto budete zpočátku nejspíše testovat, co všechno vaše dítě stráví, a co ne. Většinou jsou maminky příjemně překvapené. Nebojte se proto některé mléčné výrobky vyzkoušet. Příště alespoň budete vědět.

Myslete na vápník a tekutiny

Při laktózové intoleranci je důležité zařadit do stravy potraviny s vysokým obsahem vápníku. Vhodné jsou například mák, pohanka, slunečnicová semínka, fazole, ořechy, brokolice či pažitka. Nedostatek vápníku se projevuje až po delším čase, jeho příznaky jsou bolesti kloubů, křivice, svalové křeče, vysoká kazivost zubů a lámavé nehty. Dávejte proto na vápník velký pozor. Stejně tak hlídejte u dítěte dostatek tekutin, a to zvláště při průjmech, kdy může lehce dojít k dehydrataci organismu.



Laktózová intolerance tedy nemusí být zase tak velkou pohromou, jak se mnozí lidé domnívají. Chce to však trpělivost a určitý čas, než si na ni matka, dítě a i ostatní členové rodiny zvyknou.