Pozor na med!

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se nemá med dávat dětem do dvanácti měsíců života. Med totiž může obsahovat bakterii Clostridium botulinum, která u kojenců způsobuje nemoc zvanou botulismus. Některé maminky toto pravidlo dodržují, jiné jsou k podobným tvrzením skeptické. Med může být také pro malé děti nebezpečným alergenem. Co všechno může med u malých dětí způsobit a jsou tyto obavy vůbec oprávněné?

Včelí med | Foto: Shutterstock
Včelí med | Foto: Shutterstock

Smrtelný jed botulotoxin

Mnoho včelařů a výrobců medu se proti jeho závadnosti pro malé děti ohrazují. Naopak tvrdí, že med je přírodní produkt, který je tudíž zdravou a vhodnou potravinou. Kde je však pravda a čemu věřit? Med sám o sobě je pro dospělé samozřejmě vhodnou náhražkou cukru a obsahuje i prospěšné složky. Faktem však je, že pro kojence může být opravdu nebezpečný. Především si nejprve musíme uvědomit, že zažívací trakt kojenců není natolik vyvinut, jako u dospělého jedince.



Prostředí ve střevech kojenců je méně kyselé než u dospělých a tím pádem se v nich bakterie Clostridium botulinum může hromadit a produkovat botulotoxin, který způsobuje botulismus. Ten obnáší blokování funkce nervů, čímž dochází k ochrnutí svalstva, včetně dýchacího. Může tak dojít k závažným problémům. Není proto dobré sladit kojencům čaj medem, namáčet dudlík do medu či přidávat med do různých pokrmů. V instantních kojeneckých kaších nebo v různých příkrmech, které je možné zakoupit v lékárně či v obchodech, a v kterých je med používán jako dochucovadlo, je med speciálně upraven tak, aby případné bakterie ničil a nebyl tak nebezpečný.

K otázce medu pro kojence se staví negativně jak mnozí pediatři, tak stomatologové. Med kromě botulismu může způsobit také silné alergické reakce a poškozuje zubní sklovinu. Od jednoho roku se pak doporučuje podávat med pouze v malých dávkách, a to především ten tmavý, medovicový, jinak známý také jako lesní, který by neměl obsahovat zbytky pylu a nezpůsobovat tak alergickou reakci. Dále je vhodné kupovat med přímo od včelaře, který vám přesně řekne, odkud med pochází a co všechno obsahuje. Průzkumy ukazují, že více než dvacet procent postižených dětí konzumovalo před výskytem botulismu med. Med je také jedinou potravinou, která se dává do souvislosti s kojeneckým botulismem.

Botulismus

Botulismus může být trojí. Kojenecký, potravinový nebo způsobený infekcí ve zranění. Postupně napadá nervový systém jedince, čímž se stává velmi nebezpečným. Med je příčinou botulismu kojeneckého. Mezi jeho počáteční příznaky patří slabost, zácpa, sucho v ústech a rozšířené zorničky. Poté se dostavují známky ochrnutí. Nejprve se projevují na hlavě, dále na horních a dolních končetinách. Kojenec přestává ovládat hlavičku, má pokleslá oční víčka, hodně sliní, postupně má ochrnutý obličej a obtížně pohybuje horními a dolními končetinami. V nejhorším stádiu dochází k ochrnutí dýchacího svalstva (zejména bránice), které je smrtelné.

Nutriční výhody medu

Včelaři a nutriční poradkyně však mají na med jiný názor. Podle nich se med v malých dávkách může podávat dítěti již od útlého věku. Med má velký obsah železa a mědi, díky nimž zvyšuje množství krevního barviva (hemoglobinu) v krvi a podporuje tak tvorbu krve. Má také velký vliv na růst a prospěch dítěte. Především vitamín B12, který je v medu hojně zastoupen, přispívá k růstu, fyzické síle, zvyšování hmotnosti a povzbuzuje chuť k jídlu. Užívání medu se také osvědčilo při nemoci. Z těchto důvodů je vhodné používat med ke slazení všech pokrmů dětí. Ale pozor! Není med jako med. Používat se má prý pouze med přímo od včelaře, který vám garantuje jeho složení. Neměl by tak být pro dítě nebezpečný. Nutriční poradkyně si však uvědomují (a také varují), že med může způsobovat alergické reakce a ve větší míře kazí zuby.

Složení medu:

  • dextríny
  • oligosacharidy – cukry, skládající se z více než dvou až deseti jednoduchých cukrů
  • voda
  • bílkoviny – asi 0,1 – 0,5 %
  • enzymy
  • inhibin
  • vitamíny – A,B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
  • vonné látky
  • barviva – karoten, flavony
  • pylová zrnka
  • minerální látky – vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo,
    křemík, mangan a další
  • včelí mateří kašička
  • volné organické kyseliny
  • aminokyseliny


Záleží tedy na maminkách, jak se k problematice slazení medem u kojenců staví. Odlišné názory mohou mít váš pediatr a včelař, u kterého med koupíte. Platí však jedno. Podávejte dítěti med pouze v malých dávkách, a pokud se objeví alergická reakce, ihned s tím přestaňte a navštivte lékaře.